Пільговий податковий режим для українських IT-компаній

29 травня, 2012

Економічна Правда опублікувала статтю Юрія Віннічука “IT-ринок потрапив до рук Семиноженка”, в якій автор детально аналізує прийняті 24 травня в другому читанні законопроекти №9744 “Про спеціальний податковий режим” та №8267 “Про державну підтримку розвитку індустрії програмної продукції”.

Ухвалені законопроекти передбачають запровадження спеціального податкового режиму для компаній на ринку інформаційних технологій, який зараз вимірюють в розмірі 16 млрд. грн., для виведення значної його частини з тіні.

Для ІТ-компаній, які відповідатимуть встановленим вимогам, законопроект “Про спеціальний податковий режим” передбачає надання пільгово податкового режиму на десять років – до 2023 року, який включає: звільнення від сплати податку на додану вартість на операції з постачання програмної продукції; зменшення податку на прибуток підприємств з 21 до 5 відсотків; та зниження податку на доходи працівників цих компаній з 15 до 5 відсотків.

Законопроектом №8267 для ІТ-підприємств до 2017 року встановлюється розмір спеціального єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцстрахування на рівні 36,76 відсотків.

Автор аналізує корупційну складову у вимогах, які висуваються до компаній, аби отримати передбачені законами пільги, та приходить до не надто втішних висновків. Особливо непокоїть залучення до механізму надання пільгового статусу Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації, яке отримало досить широкі повноваження, зокрема проведення фізичних та документальних перевірок, що грубо порушує гучно оголошену урядом політику дерегуляції.