Черговий скандал навколо системи управління контентом YouTube

5 березня, 2012

Розгорівся черговий скандал навколо системи управління контентом відео зберігача YouTube.

Через автоматичну систему ідентифікації контенту було видалено відео користувача eeplox, на якому він порається в городі, через те, що видиво ніби-то порушує права на пісню з музичного каталогу американської компанії Rumblefish, яка займається ліцензуванням музики.

Однак, уся контроверсія полягає в тому, що у відеоролику відсутня будь-яка музична композиція – там співають хіба пташки.

Попри свої намагання відновити справедливість, користувач отримав відмову, позаяк, у відповідь на його скаргу, представник Rumblefish повідомив YouTube, що права на неіснуючу музичну композицію належать його компанії.

На підставі цієї відповіді відео зберігач закрив скаргу, повідомивши власника відео, що “правовласник переглянув відео та підтвердив свої права на частину, або увесь, контент”.

Важливо зауважити, що система розгляду скарг відео-зберігачем не базується на законі, а є приватною ініціативою YouTube, яка виникла в процесі пошуку порозуміння з великими правовласниками. Система управління контентом YouTube не передбачає жодної можливості для апеляції на такі рішення, тож, таким чином, компанія Rumblefish отримала усі права до відео ролика, що в системі YouTube означає, серед іншого, отримання роялті з розрахунку кількості переглядів цього відео.

Завдяки розголосу на форумі веб-сторінки Rumblefish, керівник компанії був змушений вибачитись за цю “помилку”.

Втім, визнання провини компанією зовсім не означає, що автоматична система ідентифікації контенту YouTube працює належним чином, адже це вже н-на ситуація зі зловживаннями системою, яка стала здобутком громадської думки.

Відомо, що протягом кількох останніх років відбувається масове зловживання системою YouTube шахраями, які заявляють права на чужі відео матеріали, задля отримання роялті від відео зберігача.