Нові законодавчі ініціативи загрожують Інтернету в Україні

13 січня, 2014

Державна служба інтелектуальної власності виступила із ініціативою ухвалення проекту закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет”, який дозволяє обмежувати доступ до веб-ресурсів без необхідності доведення порушення авторських прав в судовому порядку.

За законопроектом сервісні служби, які відповідальні за розміщення сторінок, будуть зобов`язані блокувати ресурси за заявами щодо порушення авторських прав від зацікавлених осіб, якщо протягом трьох днів власник веб-ресурсу не надав письмової відповіді на такі заяви.

Надзвичайно суперечливою є відсутність в законопоекті процедури, яка б забезпечувала перевірку правомірності претензій, позаяк лише наявність нотаріально завіреного знятка (скріншоту) веб-сторінки, яка за твердженням завника порушує авторські права, достатньо для запровадження обмежень.

Очевидно, що такі норми законопроекту закладають істотні ризики зловживань і зловмисного блокування ресурсів з метою несумлінної конкуренції, видалення небажаної інформації й обмеження свободи слова у всемережжі.

Ймовірно законопроект зазнає гострої критики з боку експертів та організацій, які представляють інтереси інтернет-спільноти.