Судові баталії в справі Megaupload

27 липня, 2012

На цьому тижні загострились судові баталії справі компанії Megaupload, робота якої була припинена за наслідками гучної антипіратської компанії уряду США, що мала міце на початку року.

Федеральний суддя Лайям О’Грейді близький до ухвалення рішення, яке може слугувати прецедентом у інших схожих справах, де компанія-відповідач офіційно і фактично розташовується в юрисдикції іншої країни, але веде глобальну діяльність, в тому числі працюючи на ринок споживачів, які проживають у США, через мережу Інтернет.

Адвокати Megaupload наполягають, що американське право не передбачає можливості для кримінального переслідування юридичних осіб, які є резидентами інших держав. Не дивлячись на намагання прокурорів знайти лазівки, які б дозволили розглядати кримінальну справу проти Megaupload в США, суддя скептично поставився до їх аргументів.

Зважаючи на низькі шанси отримати позитивне рішення, прокурори зробили досить сумнівну заяву про те, що вони мають право продовжувати арешт на банківські рахунки і майно компанії до часу, поки уповноваженим особам Megaupload не буде вручено повістку до суду. Іншими словами, беручи до уваги, що компанія не є резидентом США, такий арешт міг би тривати безстроково.

Більше того, на думку прокуратури, навіть якщо суддя відхилить кримінальну справу проти Megaupload, то це не буде підставою знімати арешт з майна, оскільки воно було здобуте шляхом вчинення кримінального злочину, тож, за логікою прокурорів, не має жодної різниці чи банківські рахунки зареєстровані на ім’я компанії чи особисто керівника Megaupload Кіма Доткома, справа про екстрадицію якого до США слухається зараз в суді Нової Зеландії.