Слідчі СБУ неправомірно збирають дані про інтернет-користувачів

6 лютого, 2014

Представники Інтернет асоціації України, Українського союзу промисловців і підприємців, та Асоціації підприємств інформаційних технологій України звернулись із відкритим листом до голови СБУ щодо неправомірності запитів до провайдерів телекомунікацій стосовно розкриття даних про інтернет-користувачів України.

В листі повідомляється, що низці учасників телекомунікаційного ринку були спрямовані запити в рамках кримінальних проваджень з вимогою повідомити про абонентів або інтернет-користувачів, які протягом вказаного періоду відвідували визначені веб-ресурси.

Експерти громадських об`єднань звертають увагу, що слідчі органи можуть запитувати оперативно-розшукову інформацію лише щодо конкретних осіб у конкретному провадженні, а не стосовно невизначеного кола відвідувачів певних веб-ресурсів.

В таких діях слідчих СБУ вбачається порушення процедур кримінального процесуального законодавства з метою тиску на конституційні права особи на інформацію й свободу слова.

В листі висловлюється занепокоєння згортанням демократичних свобод в країні й можливістю застосування широких репресій до інакодумців.