Google запроваджує антипіратський параметр в алгоритм пошукового двигунця

11 серпня, 2012

Компанія Google оголосила, що запроваджуватиме зміни в алгоритм пошукового двигунця, які братимуть до уваги кількість скарг від правовласників на адресу тієї чи іншої мережевої потуги.

Декілька місяців тому ми писали, що організації найбільших музичних правовласників висловили Google своє невдоволення результатами пошукового алгоритму, який часто в чолівці результатів видає музичні файли на піратських порталах, в той час, коли легітимні музичні сервіси далеко внизу.

Тепер в систему рейтингового ранжування додано “антипіратський” параметр, який зменшуватиме рейтинг веб-сторінки і, відповідно, місце в пошукових результатах, у випадку надходження на адресу сторінки скарг про порушення авторських прав.

Скарги про порушення оброблятимуться з допомогою нового спеціально створеного механізму.

Варто зауважити, що Google приймає скарги не лише пов’язані з порушенням авторських прав, але й низкою інших питань: незаконним поширенням конфідеційної інформації; підозрілою поведінкою сайту; недостовірністю абр неточністю інформації; незаконним використанням імені чи назви на сторінках з “дорослим” наповненням, які засмічуюють результати пошуку; та інше.

Деякі експерти звертають увагу, що нові зміни не торкатимуться відео-зберігача YouTube, який належить компанії Google. Відомо, що відео-зберігач є однією з найбільших збірень піратського наповнення, проте для владнання претензій правовласників застосовує окрему систему з розгляду таких скарг – Центр Інтелектуальної Власності.

Рішення Google стало черговим кроком із запровадження щораз більш прискіпливого і всеохопного контролю всемережжя з боку великих медіа-компаній. Зміни, запроваджені компанією, до значної міри відображають зміст заходів, які передбачались у американському законопроекті “Зупинимо Онлайн Піратство” (SOPA), який був відхилений конгресом.