Google просить суд відхилити позов в справі сервісу Google Books

30 липня, 2012

Інтернет гігант Google звернувся до американського федерального суду, який з 2005 року розглядає претензії з боку книговидавців до сервісу компанії Google Books, з клопотанням відхилити позов, позаяк, на переконання представників компанії, проект Google Books підпадає під дію виключень “справедливого використання” об’єктів авторського права в інтересах громадськості а позивачі не надали жодних доказів нанесення шкоди авторам і правовласникам.

В своєму клопотанні предстаники Google також стверджують, що їх проект з 2004 року діє в інтересах авторів, дозволяючи їм збільшити прибутки від продажу, оскільки безкоштовно забезпечує доступ широкої аудиторії до ознайомлення з частинами виданих книг, що в свою чергу заохочує користувачів до придбання книжок.

В 2008 році Google пропонував у якості мирової угоди зобов’язання виплатити книговидавцям 125 млн. дол. США для владнання претензій щодо порушення авторських прав, проте суддя Денні Чін в 2011 році відхилив цю мирову угоду через несправедливість умов, які могли порушити конкуренцію на ринку цифрової книги.

В травні цього року суддя надав позову Гільдії Авторів статусу групового щоб зняти тягар для дрібних книговидавництв і окремих авторів позиватись до Google в індивідуальному порядку.

Розгляд клопотання Google заплановано на 9 жовтня цього року.