Німецька патентна компанія позпочала полювання на титанів комунікаційного ринку

5 лютого, 2014

Німецька компанія IPCom GmbH, яка спеціалізується на монетизації патентів, подала позов проти Apple стосовно порушення патентних прав на одну із базових безпровідникових технологій стільникового зв`язку в розмірі 1.57 млрд. Євро. Зі слів представників компанії схожі позови подано також проти інших титанів комунікаційного ринку, зокрема Nokia.

IPCom обвинувачує Apple в неправомірному використанні запатентованої технології, яка надає пріоритет дзвінкам екстренного виклику в мережах мобільного зв`язку. Технологія є обов`язковою складовою стандартів стільникового зв`язку UMTS та LTE. Цей патент німецькою компанією було придбано в 2007 році у німецького виробника автозапчастин Robert Bosch GmbH, яка однією з перших почала розробляти телефонні пристрої для автомобілів. Справа розглядатиметься в регіональному суді Манхайму (Мангейму).

Подання позову стало можливим після того як минулого місяця Європейський патентний офіс відмовився задовільнити клопотання компаній Apple, Nokia, HTC, Vodafone та Ericsson визнати цей патент недійсним.

Представники Apple оголосили, що приєднуються до зусиль інших гігантів Кремнієвої долини вплинути на Верховний Суд США аби добитись обмеження зловживань патентним правом через жорсткіші санкції до патентних тролів.

Компанії Google, Yahoo, Intel, Cisco, та Facebook звернулись раніше до суду з клопотанням переглянути правову позицію, щодо позивачів, які, через подання “зловмисних” і безпідставних позовів, завдають величезних збитків компаніям у вигляді видатків на правову допомогу, які часто сягають мільйонів доларів. На сьогоднійшній день, федеральні суди вкрай рідко зобов`язують переможену сторону, відшкодовувати видатки на правову допомогу опонентів, оскільки застосовують тест “об`єктивної безпідставності” та “злого умислу”. Компанії Кремнієвої долини хочуть щоб ці правила було замінено на новий тест “необгрунтованого позову з об`єктивно низькою вірогідністю досягнення успіху”.

За останні три роки проти компанії Apple було подано 92 позови про порушення патентів, з яких половина досі перебуває в процесі розляду. В цілому, за даними компанії, проти неї на стадії розгляду знаходиться 200 патентних справ, а в штаті Apple є 2 правники, які відповідають виключно на претензії щодо виплати винагороди за використання прав інтелектуальної власності.