Американський суд легалізував вставлені відеоматеріали

15 серпня, 2012

В приперченій дорослою індустрією розваг справі, яка розглядалась в апеляційному суді сьомого округу у США, суддею Річардом Познером було винесено рішення, що може мати значний вплив на розвиток всемережжя.

Продюсер порно фільмів Flava Works звернувся з позовом про порушення прав інтелектуальної власності до веб-сервісу myVidster. Адміністратори веб-порталу myVidster розміщують на ньому вставлене відео, яке знаходиться на серверах третіх сторін. Одним з таких відеоматеріалів були роботи Flava Works, доступ до яких на сайті, яким він володіє, є платним.

Позивач у справі вимагав визнати, що компанія myVidster сприяла порушенню авторських прав користувачами свого сайту через надання їм несанкціонованого доступу до матеріалів в обхід платного сервісу, що завдало йому фінансових збитків.

Захист відповідача доводив, що матеріали зберігаються на серверах третіх сторін і передача даних відбувається напряму між тими серверами і комп’ютерами користувачів.

Постановляючи своє рішення суддя висловив думку, що надаючи користувачам адреси за якими вони можуть знайти розважальні відеоматеріали myVidster не вчиняє жодних дій, які порушують авторські права, навіть якщо й, дійсно, користувачі заходять на myVidster для перегляду відео, яке використовується третіми сторонами без дозволу правовласника.

Суддя підкреслив, що вставлення відео на веб-сторінці не можна прирівнювати до розповсюдження шляхом передачі даних чи публічного сповіщення об’єкту авторського права.

Таким чином, якщо користувачі не копіюють відеоматеріали позивача, то не можна вважати що дії myVidster якось сприяють кількості порушень авторських прав Flava Works, позаяк користувачі не порушують жодних прав інтелектуальної власності лише самим фактом перегляду матеріалів.

Єдиним порушенням прав інтелектуальної власності в цій ситуації суддя назвав несанкціоноване завантаження файлів на сервер третіх сторін.

Це перша справа в США, яка дала чітку відповідь на питання законності вставленого і потокового відео, яке транслюється з мережевих потуг третіх сторін. Можна вважати, що це перший випадок повної легалізації моделі поширення матеріалів відеозберігачами на зразок YouTube.