Ревоюція примусового ліцензування в Китаї

28 травня, 2012

В Китайській Народній Республіці триває попереднє обговорення змін до Закону про авторські права, які розробляє Національне агенство з авторських прав.

Пропозиції агенства привернули увагу світової громадськості, позаяк нова редакція ст.46 дозволяє записувати музичні твори, права на які належать іншим правовласникам без отримання від від них відповідного дозволу, після спливу трьох місяців з дня оприлюднення пісні та за умови дотримання вимог статті 48.

Можемо тільки уявити як затамували подих читачі цього допису. Отож… зміни до стаття 48
передбачають порядок використання таких музичних творів: охочі записати вже оприлюднену кимось пісню повинні звернутись із заявою до Національного агенства з авторських прав в якій вказати ім’я автора та назву оригінального музичного твору та протягом місяця сплатити визначену суму роялті за використання пісні на користь організації колективного управління авторськими правами – Асоціації музичних авторських прав Китаю.

Мабуть, багато хто зітхнув з полегшенням, що узаконення піратства в Китаї не відбудеться, проте ці новації все-рівно викликають обгрунтоване обурення пропонованою революцією в авторському праві.

Очевидно, якщо державне агенство самостійно встановлюватиме вартість ліцензій та діятиме як уповноважений представник авторських прав авторів оригінального музичного твору, то це означатиме, що вони не зможуть ані самостійно визначати винагороду за плоди власної творчої роботи, ані не матимуть жодних мотивацій інвестувати в популяризацію написаних ними пісень.

Без сумніву, такі новації підривають основи музичної індустрії, тому викликали шквал критики не тільки за кордоном, а й у самому Китаї.

Поряд з цим механізмом примусового ліцензування, проект пропонує також дуже суттєво, в два рази, підвищити штрафи за піратство, піднявши максимальну планку до 500 тис. юанів, що становить близько 1млн. 300 тис.грн.