Microsoft бореться проти бот-мереж

27 березня, 2012

Продовжуючи власну боротьбу проти бот-мереж, компанія Microsoft добилась судового рішення, за яким американські правоохоронні органи провели вилучення серверів двох хостингових компаній в штатах Ілліноїс та Пенсильванія, з яких контролювались мільйони комп’ютерів, інфікованих шкідливим кодом ZeuS.

В своєму позові компанія Microsoft вказувала, що з 2007 року завдяки бот-мережам було викрадено більше 100 мільйонів дол.США. Зокрема, різними модифікаціями ZeuS було інфіковано понад 13 млн. комп’ютерів у всьому світі, що дозволяло керівникам бот-мережі, через лог-записи натисків клавіатури на комп’ютерах жертв, отримувати особисту інформацію, номери кредитних карток та доступ до облікових записів і паролів.

З правової точки зору необхідність вилучення серверів обгрунтовувалась юристами Microsoft прирівнянням бот-мереж до організованої злочинної організації та порушеннями авторських прав, позаяк часто комп’ютерні зловмисники вводили своїх жертв в оману видаванням інфікованих повідомлень за офіційну комунікацію з боку Microsoft.

Відомо, що такі акції проти бот-мереж мають дуже тимчасовий ефект через величезну прибутковість цього роду злочинної діяльності. Представники компанії Microsoft заявили, що їх основною метою було стратегічне перешкоджання їх діяльності через збільшення затрат зловмисників на керування бот-мережами.